lauantai 26. marraskuuta 2016

Hitin hakukoe

Käytiin tänään Vantaalla hakukokeessa. Meidän toinen kerta voittajaluokassa, eikä se lopulta juuri paremmin mennyt kuin viime kerralla.

Ensin oli haku maastossa. Hit lähti huonolle pistolle, eli ei suoraan etukulmaa kohden joten vihelsin koiran pois. Teki saman uusiksi, ja sen jälkeen ei suostunut lähtemään pistolle ja käytti rullaakin suussa. Enhän mä kuitenkaan olisi voinut tuollaisia pistoja hyväksyä, koska etukulma olisi jäänyt tarkastamatta kunnolla. No vaihdoin sitten puolta, että sain koiran irtoamaan, ja sinne lähti ja sieltä nousikin ihan hyvällä ilmaisulla aika läheltä etukulmaa ukko. Tämän jälkeen taas haluttomuutta lähteä pistoille ja kaksi valeilmaisua, josta hylky. Ehti kerätä 60 pistettä. Oikea puoli jäi käytännössä kokonaan tarkastamatta, koska ei irronnut sinne ollenkaan. Ehkä se otti itseensä kun korjasin etukulman pistot, mutta ei mulla olisi ollut muutakaan vaihtoehtoa, ja kun en koiraa mitenkään kieltänyt menemästä vaan ainoastaan vihelsin pois. Olisi pitänyt itse vaan keskeyttää aikaisemmin, työskentelyhän olisi joka tapauksessa ollut puutteellinen, vaikka olisi löytänyt kaikki ukot. Harmittaa kyllä, että kun on tämmöinen herkkä koira ja olen mennyt (koulutus)virheitä tekemään, niin en saa niitä enää korjattua, vaikka treeneissä se toimii moitteetta. Mutta hyvähän se on jossitella, ettei olisi pitänyt kakkosen kokeen jälkeen mennä niin nopeasti uudestaan kisaamaan viime vuonna. Kalliita oppirahoja. Päätin silti mennä tottikseen ja esineruutuun treenimielessä, kun ei oltu aikoihin kisattu ja oli kiva nähdä mikä niiden taso kisatilanteessa nykyään on, jotta tiedän mitä tulevaisuuden varalle kannattaa suunnitella.

Esineruudussa työskenteli hyvin ja iloisesti, vasemmasta takakulmasta nousi sandaali ja aika keskeltä ruutua lompakko. Oikeassa etukulmassa olisi ollut vika esine, mutta aika ehti juuri loppua kun oltiin päästy sen kohdalle. Oli aika jännä esineruutu, puro vieressä ja hetkellisesti kävi mielessä, mahtaako koira pulahtaa uimaan. Ei onneksi. Esineruudusta siis 2 esinettä ja 22 pistettä.

Sitten tottikseen. Oli muuten ensimmäinen kolmosluokan tottis, johon olen koskaan mennyt. Me oltiin ekana suorittamassa. Seuraamisessa eka suora oli huono, oli väljä ja hieman reagoi laukauksiin, mutta liikkeen suoritus ei keskeytynyt missään vaiheessa. Täyskäännöksen jälkeen petrasi huomattavasti ja rytminmuutokset oli tosi hyvät, samoin pienempi sakara moitteeton ja henkilöryhmäkin ihan ok. Tästä arvosana hyvä. Liikkeestä istuminen meni ihan hyvin, siitä erinomainen. Liikkeestä maahanmenossa teki yllärin ja jäi seisomaan, luoksetulo oli omasta mielestä liian hidas, puutteellinen. Tämä oli jännä, koska Hit on treeneissä sekoillut noiden muiden jäävien kanssa, mutta ei ikinä maahanmenossa. Ehkä mä sanoin käskyn liian pehmeästi. Juoksusta seisominen meni ihan hyvin ja luoksetulokin oli parempi, siitä erinomainen. Tasamaanouto meni Hitin tason mukaan, tosin kapula vähän lipesi multa ja heitto jäi siten vähän lyhyeksi. Kuitenkin erinomainen. Hyppynoutoa ei tehnyt, kiersi molempiin suuntiin, puutteellinen. A-estenouto meni taas meidän tason mukaan ja siitä erinomainen. Eteenmeno oli ihan sairaan hieno! Seuraamisessa kyllä hiukan edisti, mutta muuten lähti reippaasti ja suoraan, ja maahanmeno lennokkaasti vauhdista, erinomainen. :) Paikallaolo myös erinomainen. Siitä olin tyytyväinen, että kaikki perusasentoihin siirtymät oli hyviä. Hyppyeste oli kallis virhe. Yhteensä tottiksesta 78p, ja olin kyllä koiran työskentelyyn tyytyväinen. Itsekin suoriuduin niin, etten saanut ohjaamisesta turhia huomautuksia.

Nyt sitten piti miettiä hiukan tulevaisuuden suunnitelmia Hitin suhteen. En koe, että mun kannattaa enää hakukokeeseen mennä, koska mun jännitys laukaisee sen, että henkilöhaku ei toimi. Kuitenkin tottis ja esineet sujui hyvällä fiiliksellä ja ihan kivasti. Joten me aletaan sitten treenata jälkeä päälajina. Uskon, että siinä tuo mun oma jännitys ei vaikuta noin voimakkaasti tähän koiraan, se on niin erilainen laji ja Hittihän on tosi luontainen jäljestäjä. Ihan kiva tutustua tavallaan ihan uuteen lajiin, keppejä/esineiden ilmaisujahan ei olla ikinä tehty edes. Kyllä muo kiinnostaa sekä metsä- että erikoisjälki. Nyt kun tuo tottiskaan ei tunnu ihan toivottomalta, ja esineruutua saisi varmaan treenillä vielä paremmaksi, niin ei sitä tiedä mihin me vielä ylletään. Josko sitä ensi vuonna menisi kokeilemaan metsäjälkikisoja? Jää nähtäväksi, pitää katsoa treenien mukaan miten lähtee sujumaan. Esineilmaisut opetan kyllä FH- koesääntöjen mukaisiksi, jotta sinnekin pääsee kisaamaan jos siltä tuntuu. Tulee aktivoiduttua sitten Indinkin kanssa näihin jälkihommiin, kun menee aika samalla vaivalla ja kun ei ole jatkossa hakuun kuin yksi treenattava.

Tässä mun aviomiehen kanssa sovittiin, että hän tekee huomenna Hitin palauttavat hakutreenit. Jos oikein innostuu, niin voisihan sitä vielä kokeilla, että Hit tekisi kisoissa maasto-osuuden hänen kanssaan. Hit on muutenkin ihan isin poika. Ei hänellä ehkä ole siihen samanlaista auktoriteettia kuin minulla, mutta se voi tässä tapauksessa olla hyvä asia. Suhde koiraan on hyvä ja Hit rakastaa iskää. :) Sitä pitää sitten miettiä, että miten tottikset sujuisi vai pitäiskö vaihtaa siihenkin haussa ohjaajaa, koska jos minä ohjaan Hittiä ja mies on katsomossa, niin Hit kyllä kuikuilee perään. Ehkä se tekisi niin toisinkin päin tosin, jos mies ohjaisi tottiksen niin kuikuilisi mun perään jos olisin katsomassa? Tai sitten se menisi hänen kanssaan paljon paremmin. Mutta ei tässä näitä kokeilemalla ainakaan mitään häviä. Mies on kuitenkin ollut maalimiehenä hakutreeneissä tosi useasti, nyt hän vain saa maastossa treenattavaksi oman koiran ja mä jatkan Indillä :) Pitää toki opettaa ja neuvoa, miten koiraa ohjataan. Katsotaan saako tämä idea tuulta alleen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti