sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Indin treenit

Päätin, että opetan Indille rullailmaisun takaperin ketjuttamalla. Aloitettiin näytön opettamisesta. Siinä ei kauaa mennyt, kun koira oivalsi, että näyttöliinan kiinnityksen jälkeen juostaan maalimiehelle ja käydään maahan. Nyt ollaan lisätty siihen myös rullan pito, sekä ottaminen mun kädestä ja jaloista, sekä oikeaan paikkaan siirtymistä rullan kanssa jos vähän itse liikuskelen. En palkkaa rullan pitämisestä itse, vaan palkkana on aina maalimiehelle pääsy. Pitää vielä treenata sitä, että koira ei irrota rullasta pienestä rullan nykimisestä huolimatta, sekä reilumpaa liikkumista rulla suussa mun lähtiessä kävelemään jne. Indi on oppinut homman idean tosi nopeasti, ja ryhmäläisiltäkin on tullut kommentteja, että se on paljon iloisemman ja rennomman oloinen kuin silloin, kun sitä yritettiin haukuttaa. Ilmaisutreenit pidetään vielä täysin erillään maastotreeneistä, siirretään vasta sitten metsään, kun osaa koko ilmaisun varmasti. Tämä ilmaisun vaihtaminen ei vaikuttaisi tuottavan meille mitään ongelmia, uskoisin olevan paljon parempi näin. Maastossakin koira toimii taas tosi hyvin, lähtee motivoituneesti ja vauhdilla täysin suoraan ukoille. Hitistä oppineena monta asiaa tullaan tekemään eri tavalla, siksi tulemme käyttämään irtorullia vielä pitkään. Haluan tehdä hyvät pohjat irtorullalla mm. hajuerottelujen muodossa valeiden välttämiseksi.

Toko vaikuttaa hyvältä. Ruutuun lähetyksessä käytän samassa treenissä tällä hetkellä sekä alustaa että ihan normaalisti ilman apuja tehtäviä lähetyksiä. Treenikaveri oli saanut eräältä 'gurulta' neuvon, että ruudun paikasta ei ihan hirveästi kannata nillittää jos koira on taka-osassa, koska niiden on vaikea hahmottaa tosi tarkkaan rajattua kohtaa. Joten pitää varmaan Indilläkin jatkossa hyväksyä ilman targettia tehtävissä lähetyksissä jos ei ole aivan keskellä, kunhan on takana. Jos se pysähtyy lähelle toivomaani kohtaa, niin sen voisi siis sallia. Jääviä harjoitellaan nyt palkkavihjeillä, nuorten koirien tokoringin treeneissä pyysin apparia naksauttamaan jos tekee oikean asennon, ja kaikki meni ekalla kerralla oikein. Siistiä. Pitäisi varmaan miettiä ajankohta seuraavalle toko kokeelle. Treenataan nyt vielä pieni hetki vielä ennen sitä, että uskallan sanoa tuon jäävien erottelun oppimisen varmaksi. Pitää sitä palkkavihjettäkin häivyttää, mutta avoimessa pystyy vielä tekemään kunnon viritykset ja siten helpottamaan koiraa aika paljon. Muut avoimen liikkeet jo meneekin kisamaisesti. Olen treenannut paljon kohdentamista ja tehnyt tahalleen häiriötä merkin, ruudun ja esim hyppyjen erotteluihin. Hyvin jo bongailee virittelyissä sen kohteen, mitä haluan.

Paimennuksessa käytiin yrittämässä SPKY:n perusrataa. Yritin Indin kanssa kahdesti. Ekalla kierroksella meni ihan hyvin siihen asti, kunnes tultiin vaistokuljetukseen. Alku siinä meni hyvin, mutta kun se vain jatkui ja jatkui, Indi alkoi ihmetellä mun puhumattomuutta ja meni ihan epävarmaksi siitä. Sitten meidät ajatettiin kohti varikkoa sen viereen, ja tietysti siinä sitten hukkui yksi eläin. Moni pääsi paljon lyhyemmällä pätkällä ja ihan toiseen suuntaan, missä ei ollut noin pahaa vetoa... Ei tosta voi koiraa syyttää, ei se ole tottunut siihen, että olen pitkän aikaa hiljaa. Aina vähintään silloin tällöin kehun sitä. Enkä osannut pienillä eleillä tai omalla vartalollakaan sitten siinä koiraa auttaa. Pisteitä ja kommentteja ekasta kierroksesta seuraavasti: Hakukaaren laajuus 4, noston suunta 4, lähestyminen 3 (jää hieman jumiin), kuljetus ohjaajalle 4 (erinomainen), kokoamis-ja koossapitokyky hukkasi lampaan, tasapaino 2, etäisyys laumaan 2 (liian kaukana), työskentelyrytmi eri osa-alueissa 2 puurtavan hidas, ohjaajaherkkyys 2 erittäin herkkä, yhteistyökyky ja tottelevaisuus 3, työskentelyhalukkuus 2, keskittyminen/intensiivisyys 2 erittäin jumiva, oma-aloitteisuus/ itsevarmuus 1 erittäin epävarma, ennakointi/tasapaino 3. Häkitys ja kiinniotto ei arvostella. Kommenteissa liian ohjaajakeskeinen, oma-aloitteisuus puuttuu. Päätin kuitenkin mennä toiselle kierrokselle, ajattelin että osaisin toimia itse paremmin kuin ekalla kierroksella. Pisteitä tuli seuraavasti: Hakukaaren laajuus 5 (laajahko), noston suunta 4 hyvä, lähestyminen 4, kuljetus ohjaajalle 4 erinomainen, kokoamis- ja koossapitokyky 3, tasapaino 3, etäisyys laumaan 2 liian kaukana, lampaan kiinniotto 0 koira liian passiivinen (kerron tästä lisää alempana), ajo häkkiin 3, rauhallisuus ja itsevarmuus häkissä 3, ajo häkistä 3, poispäinajo 3, työskentelyrytmi 4, ohjaajaherkkyys 3, keskittyminen/intensiivisyys 3, oma-aloitteisuus/itsevarmuus 2, ennakointi/tasapaino 3, yhteensä 59p hylätty. Kommenteissa ei tuo lampaita tarpeeksi lähelle ohjaajaa, kiinniotto ei voi onnistua, kokematon, nojautuu liian paljon ohjaajaan, hyviä osa-alueita, ylilaajat flänkit kun lampailla paine kasvaa.

Kiinniotto ei onnistunut, eikä vika ollut koirassa tai siinä, että se ei olisi tuonut lampaita lähemmäs. Itse en osannut toimia tilanteessa vaan pysäytin koiran jatkuvasti liian kauas. Hetken siinä pyörittyämme mulle tultiin sanomaan, että meidät hylätään koska minä en osaa, mun pitää harjoitella lisää. Saatiin ajaa kuitenkin rata loppuun. Oli suoraan sanottuna perseestä, mä kun olin käsittänyt, että tämä ei ole kilpailunomainen suoritus ja että siellä myös neuvotaan. Olisikin pitänyt olla täysin valmis koirakko, en olisi mennyt testiin jos olisin sen tiennyt etukäteen. Jotenkin tuntui siltä, että meille ei annettu edes mahdollisuutta onnistua. Mutta paljon oon kuullut puhetta kyseisestä testistä, eikä olla ainoita... tuomareistakin kiinni paljon... saa nähdä, tuskin tulee enää mentyä uudestaan muihin kuin kennelliiton tapahtumiin pois lukien kolmosluokan kisat sitten joskus.

Se oli tiedossakin, että itsevarmuutta pitää vielä kasvattaa ja totta kai koira odottaa multa vähän lupaa toimia kun se on tottelevainen harrastuskoira. Jos se kuitenkin pääsisi tekemään tilatöitä säännöllisesti, niin en epäile lainkaan etteikö se olisi tosi hyvä siinäkin hommassa. Itse ainakin näen koiran kapasiteetin puutteista huolimatta... No katsotaan talvitauon jälkeen kun jatketaan koiraa tukevilla treeneillä ja kun iän myötä pää kasvaa.. se on vasta 2,5v. Hittikin muuttui harrastuksissa selvästi itsevarmemmaksi reilusti yli 3 vuotiaana. Indi on myös ollut monessa asiassa vähän hitaammin kehittyvä, joten varmasti ikä tekee sille vaan hyvää.

Käytiin tänään myös Sipilä-trialsissa treenailemassa. Radalla oli lyhyen matkan haku, kuljetusta, suppilo, pujottelu, ruutu jonka sisään lampaat piti pysäyttää, häkitys ja häkistä poisotto. Lampaat oli kivoja. Ongelmia tuotti mun toisinaan liian myöhään käskyttämät stopit, jolloin koira yliflänkkäsi, ja toisekseen Indillä oli tänään joku ihme rallipäivä, ja se veteli ihan tolkuttomia flänkkejä. Välillä jos lampaat lähti juoksemaan, tuli vaikeuksia koska koira lähti niin kauas, että sille tuli kiire pysäyttää ne. Se teki ekan kerran tätä samaa viime kisojen jälkeisessä ekassa treenissä. Ainakin itse täytyy olla varovainen omien rintamasuuntien kanssa ja saan varmaan jättää kepin kokonaan hetkeksi pois, etten sohi sillä vahingossa painetta. Nyt sai ihan reilusti huutaa koiraa lähemmäs. Pujottelu jäi kesken, muut saatiin tehtyä. Tuomari kehui koiran eläiten käsittelyä ja eläinfiilistä, sekä hyviä stoppeja ja flänkkejä mainiten niiden välillä olevan vähän turhan laajat. Oli kyllä kiva päivä ja ihan kiva, että tuo ongelma tuli nyt esiin treenissä, eikä kisoissa. Pitää vähän miettiä mitä kaikkea sille nyt kannattaa tehdä, että saadaan sitä treenattua eteenpäin.

Lokakuu on vielä hässäkkää, mutta onneksi marraskuussa kalenteri alkaa hiljentyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti