keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Paimennuksen nuorten mestaruuskisat ja treenikuulumiset

Kävimme perjantaina kisaamassa 1-luokassa paimennuksen nuorten mestaruuksissa. Ei ehkä paras lähtökohta omille kisoille, olin talkoillut koko päivän ja koira joutunut odottelemaan autossa sen aikaa. Ihan hyvin sain kuitenkin itseni vielä viritettyä omaan suoritukseen. Lampaat olivat haastavat, joten olin tosi tyytyväinen siihen, että saatiin koko rata ajettua. Muutenkin koira toimi kuten treeneissä viime aikoina. Se otti kaikki suuntakäskytkin oikein, lukuunottamatta poispäinajossa yhtä flänkkiä ennen porttia, jonka seurauksena portin jälkeinen linja valui ja siitä tuli pistemenetyksiä.


Hakukaarella annoin yhden lisäkäskyn ennakkoon, koska se on treeneissä tasapainottanut lampaita jo tolppaihmisille. Lähetin oikean kautta, jätti lopulta kaaren hiukan vajaaksi (noin klo 13 kohdalle). Saatiin siitä kuitenkin suora nosto. Lampaat kääntyivät koiraa vastaan, Indihän lähestyy lampaita tosi rauhallisella tempolla. Pysäytin seisomaan ja siinä hetken aikaa toisiaan tuijoteltuaan lampaat päättivät väistää. Samaa tahmailua oli tuonnissa, käskin koiraa vaan odottamaan. Yksi lammas lähti Indiä kohti ja koira teki jonkun pienen syöksyn, sen jälkeen lampaat liikkuivat reippaammin. Tolpan kierto meni aika kaukaa, joten tuonnin loppuosa oli pois linjalta. Hakukaari 16p, nosto 9p, kuljetus ohjaajalle 7p eli hakupisteet yhteensä 32p. Poispäinajo on ollut meille aiemmissa kisoissa tosi vaikeaa, nyt saatiin päivän parhaat poispäinajopisteet eli 7/10. Porttia ennen koira teki väärän flänkin, joten porttien jälkeen kuljetuksessa ajauduttiin pois linjalta. Lampailla oli vetoa lähtövarikolle, joten oltiin varmaan aika paljon pois linjalta tuolla suoralla. Samoin kakkosportin jälkeen tahmailua. Vika suora meni mun mielestä paremmin. Kuljetuspisteet 11/20. Häkitys oli monelle ihan mahdottoman vaikea. Meillä ei lampaat päässeet kertaakaan häkin ympäri, mutta eivät vain halunneet mennä häkkiin. Indi teki flänkit ja stopit täydellisesti, ja saatiin lampaat suhteellisen hyvin häkitettyä, tästä 6p. Häkistä pois otto 9. Suoritus tuntui itsestä tosi seesteiseltä, ei mitään hektistä ryntäilyä mihinkään suuntaan. Yhteispisteitä kertyi 65p ja PPR1. Ei tuokaan lopulta jäänyt kuin 5 pisteen päähän PAIM1:sta. Pikkujuttuja, joita korjaillaan ennen seuraavia vieraskisoja. Suunnittelin kisaavani tänä vuonna vielä mahdollisesti 'kotikisat' Somerolla ja ensi vuonna sitten lisää vieraskisoja, kun koira on ikänsä puolesta valmiimpi. Varmaan joku kisa vielä kuitenkin ykkösissä käydään ens vuonna ennen luokan vaihtoa kakkosiin. Sunnuntaina käytiin vielä varikkohommissa, Indi toimi siellä ja tolpalla älyttömän hyvin. Talven/kevään projektiksi tulee pillikäskyt ja jakaminen.


Nuorten tokoringissä käytiin Riitta Jantunen-Korrin koulutuksessa. Indin kanssa käytiin läpi jäävät liikkeet. Se on sekoittanut varsinkin istumista ja seisomista ihan huolella. Yleensä se tekee ekan jäävän oikein, ja sitten tarjoaa sitä samaa uudestaan ja uudestaan jos yritän tehdä seuraavaa jäävää. Se tekee tätä vain seuraamisessa, ei siis jos itse peruuttelen. Mun elekielessä ei ollut mitään, mikä olisi voinut selittää asiaa, tein kaiken oikein. Bortsuilla kuulemma monesti auttaa palkkavihjeen opettaminen, että oppisi niiden kautta erottelemaan eri jäävät. Jokaiselle jäävälle siis eri palkka. Kuulosti siltä, että voisi toimia, ja yritän sillä tavoin nyt rakentaa erotteluihin varmuutta. Tässä vaiheessa on vielä turha lähteä vääntämään asiasta, mutta jos ei keväälläkään ole vielä korjaantunut, niin sitten täytyy ehkä vähän vääntää. Ehkä sellaista pientä hosumista koiralla tossa kuuntelemisessa tällä hetkellä. Lisäksi katsottiin peruuttamista: se on mennyt siis älyttömästi eteenpäin, eikä se Riitankaan mielestä näytä ollenkaan pahalta, mutta itseäni häiritsee kun koira lähtee oikeasta paikasta noin 10cm liian taakse. Indi kun on jo ohjaajalle tosi aktiivinen, niin siltä voi vaatia malttia ja odottamistakin. Eli askel kerrallaan ja vaadin odottamaan katsekontaktissa oikeassa kohdassa seisten. Lopuksi vilkaistiin vielä noutojen nykytila, tehtiin ihan koko nouto 400g ja 650g kapulalla. Molemmat superhyvin, ei mitään ongelmaa missään kohtaa. Ei olisi uskonut lähtötilannetta, jos en olisi kertonut. Niin se vaan pitkäjänteinen työ kannattaa, olen tehnyt hyvää työtä sen kanssa ja kovasti saatiin kehuja muutenkin. Seuraava koulutus on marraskuussa.

Itsenäisesti ollaan treenattu tokon perusjuttuja. Olen hiljalleen ottanut mukaan myös ohjatun alkuharjoitukset ja palauteltu mieleen tunnaria. Siihenkin tarttee alkaa rakentaa varmuutta. Mulla on aika hyvä fiilis, että saadaan muutamassa kuukaudessa avoimen luokan paketti kasaan, eikä siitä ole enää voittajaan pitkä matka, joten niiden kisat käytäneen aika peräkkäin. Jospa sitä keväällä pääsis voittajaan. Jäävien liikkeiden erotteluja ei olla vielä hirveästi ehditty treenaamaan, mutta ainakin nyt vaikuttaisi palkkavihjeen auttavan koiraa. Avoimen luokan liikkeistä paikkis, seuruu, luoksetulo, nouto, kaukot, hyppy ja merkin kierto alkaa olla mun mielestä käytännössä kisavalmiit. Kesken on vielä seisominen ja istu/maahan sekä ruutu. Ruutuun löytää kyllä jo järjestäin oikeasta laidasta sisään ja lähelle optimaalista kohtaa, mutta välillä joutuu pyytämään korjaamaan paremmaksi kun haluan pitää kriteereistä kiinni eli palkka tulee vain tietystä kohtaa ruutua.


Pk-tottista ei olla nyt ehditty varsinaisesti treenaamaan, kun ollaan keskitytty tokoon ja paimennukseen. Mutta eipä sen väliä, kun ei tiedä milloin haku on siinä kunnossa, että voi miettiä kisaamista. Tällä hetkellä tehdään ilmaisu- ja maastotreenit erikseen. Maastotreenissä ollaan nyt tehty ihan vaan hajuhakuja suorapalkalla, että saadaan varmasti suorat pistot, eikä tarvitse käyttää apuja. Lähetyksien ongelma näyttäisi poistuneen, ainakin koira on nyt lähtenyt ekoilla käskyillä kun vaihdoin lähetyskäskyn pehmeämpään käskysanaan. Ilmaisu ei sen sijaan näytä hyvältä. Tänään ilmaisutreeneissä iski epätoivo. Indi sähläsi taas piiloilla ja vaihteli paikkaa levottomasti. Kun sitä sitten käskytettiin maahan, ei haukku irronnut käytännössä lainkaan. En vain pysty näkemään enää haukkuilmaisua sille toimivana yhtälönä tuon maalimieskäytöksen kanssa. Haukkuilmaisuissa ei olla edetty siihen pisteeseen, että olisi päässyt kasvattamaan haukkusarjan pituutta. Se on palkattu maastossa aina haukun aloituksesta, paitsi viime aikoina kun on käytetty suorapalkkaa. Nostin kädet pystyyn ja totesin, että jos tälle koiralle haluaa erinomaiset ilmaisut, on mun vain taivuttava ja vaihdettava rullaan. En sinänsä näe siinä ongelmaa, kun ei sille oltu ehditty edes opettaa pitkiä ilmaisuja haukulla. Ja kun tuo haukku on nyt ollut sille niin vaikeaa, niin en usko sen rullallisena siihen palaavan. Tämä päätös vaan kannatti tehdä nyt, kun on koko talvi aikaa rakentaa ilmaisuja. Jatkamme metsässä etsintää, ja ilmaisuja sitten ihan omana treeninään. En ole vielä päättänyt rakennanko sille ilmaisut takaperin ketjuttamalla vai miten. Toivottavasti en mokaile Indin kanssa, kuten Hitin kanssa kävi. Ainakin osaa olla hätäilemättä, kiireellä ei tule hyvää. Ekan hakukokeen ajankohta kyllä siirtyy, katsotaan jos ens syksynä vois mennä.

Kävin yhtenä viikonloppuna rally- tokokisoissa talkoilemassa. Päivän aikana lajiin tutustuttuani totesin, että se laji saattaisi sopiva Hitille jäljestyksen ohella. Ollaankin nyt treenattu alokasluokan tehtäviä ja yksittäisinä eri liikkeitä. Tekee hyvää puuhastella Hitin kanssa muutakin, kuin ainaista pk-tottista. Hitillä on ollut vähän sanomista takaosan käytössä, joten nuo harjoitukset ovat oivia parantamaan kyseistä puutetta. Samoilla tempuilla vaihdan sen edestä perusasentoon siirtymisen takaa kiertäväksi, kun se kisoissa monesti jää perusasennossaan vinoksi. Aloitettiin myös oikean puolen seuraamisen treenaus. Hauskaa on ainakin ollut kummallakin meistä. Indin kanssa höpötetään tätä lajia sitten ehkä joskus, eläkeläisenä.

Hitin kanssa jäljestys jatkuu. Aloin nyt vihdoin opettaa keppien ilmaisuja sille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti