tiistai 8. toukokuuta 2012

Extempore kisoja

Meidän piti sunnuntaina mennä vain töihin Someron paimennuskisoihin, mutta oli sitten pakko koittaa itsekin treenimielessä rataa kun päästiin jälki-ilmoittautumalla mukaan. Tiesin, että koira ei ole valmis, mutta eipä me otettu sitä ollenkaan vakavissaan vaan nimenomaan hyvänä harjoituksena, itsekin kun on ihan ummikko noissa touhuissa. Negatiivisilta kommenteilta ei kyllä voinut välttyä kun tämmöisen näyttelykoiran kanssa siellä koittaa, mutta aivan sama, senkus puhuvat. Itse tietää koiran puutteet ja rahkeet parhaiten. Ihmettelen mitä väärää siinä on, jos haluaa harrastaa koiransa kanssa eri lajeja, on se sitten mistä linjasta tai suvusta tahansa. Onneksi meillä on sentään ollut tosi kivoja treenikavereita, siellä vaan tsempattiin :)

Oltiin kakkosluokan ajan tolpalla, Hit oli jotenkin ihan paineessa, ei oikein ottanut käskyjä vaan haki vaan kontaktia muhun. Omassa suorituksessa lähti hakukaarelle ihan hyvin, menin noin puoleen väliin auttamaan, kun pitkän matkan haku ei ole vielä valmis. Otti häiriötä tolppakoirasta ja nosto meni plörinäksi sitten. Tuomari kommentoi kisan lopussa, että kaari jäi kaikilla vähän vajaaksi. Tolpankierto meni hyvin, poispäinajossa käskytin koiraa vähän liikaa oikealle tai vasemmalle, mutta koiran osaamiseen nähden sujui hyvin. Ekasta portista taas mun mokien takia pääsi osa lampaista portin ohi, ajautin ne portista sitten uudestaan. Kuljetuksessa toiselle portille painosti liikaa, lampaat tuli ihan mun jalkoihin. Hit on vielä keskeneräinen ja lampailla oli kova veto menosuuntaan, niin mun oli pakko pitää koira lähellä, jotta lampaat ei karkaa. Kauempaa ei välttämättä olisi lähtenyt hakemaan niitä. Kuljetuksessa piti pitää koira vinossa, jotta lampaat pysyi linjalla. Kakkosportista mentiin ihan hyvin, siitä kääntö häkille. Kuljetus kokonaisuudessaan meni mun mielestä aika kivasti, olin siihen tyytyväinen. Lampaat liikkui tosi liukkaasti joten ei ollut mullekaan helppo tehtävä ennakoida mitä ne aikoo. Häkityksessä mulla oli hyvä suunnitelma siitä, mihin jätin koiran. Avasin häkin oven ja lähetin koiran vasemmalle, niin piru vie se teki liian jyrkän flänkin ja lampaat juoksi täysillä häkin ohi. Koira otti ne vielä siitä kiinni, mutta hetken kun veivattiin, yksi lammas lähti uudestaan. Tiesin, että peli on aikalailla menetetty, mietin käskytänkö koiran maahan ja annan lauman karata vai katsonko mitä koira tekee, päädyin jälkimmäiseen ratkaisuun. Nuo lampaiden karkaamiset ovat Hitille vaikeita, sillä se lähtee juoksemaan perään eikä tajua ottaa etäisyyttä kaarien kautta jolla tilanteen saisi ratkaistua. Mutta hyvä treeni tuo oli. Tuli selväksi, että flänkit ei toimi tuohon suuntaan, jos koira on esim. maassa ja kskytän siitä kaarelle. Lisäksi hakukaari pitää saada kuntoon ja totuttaa se siihen, että tolppakoira/ ihminen voi seistä lähellä laumaa.

Tänään käytiin sitten paimennustreeneissä. Treenattiin hieman hakukaaria ja kappas, kun koira päätti jättää taas vajaaksi juuri tolppakoiran kohdalla. On epävarma. Auttamalla meni sitten ihan hyvin, sitä pitää vaan vahvistaa. Samoin huomattiin flänkeissä, että se on vain epävarma silloin, kun jään sen selän taakse. Samoin koittaa hakea kontaktia noissa tilanteissa. Helpotti, kun en katsonut itse ollenkaan koiraan vaan sanoin vain käskyt. Toinen kierros hinkattiin flankkeja ja selvästi alkoi hoksata, että voin pyörittää sitä lauman ympärilläkin vain ja miten haluan sen liikkuvan. Hyvä Hit :) Näitä lisää.

Tedin kanssa käytiin muistuttelemassa FH esineitä. Viime viikolla oltiin myös jäljestämässä. Sitten tulikin viikonloppuna yllättäen viesti, haluanko tulla kokeeseen josta kysyin aikaa sitten paikkaa ja koe oli täpötäynnä. Tulee pikkaisen pikaisesti, torstaina käydään vielä jäljestämässä ja toivottavasti kuvio on vieras talloja + tuttu maalimies jäljen päässä. Me ollaan ehditty tehdä noita tosi vähän, hiukan viime syksynä ja nyt nämä, mutta toivottavasti koira on sisäistänyt idean. Motivaatio on ainakin noussut huimasti. Koepaikka on lähellä joten pakkohan mun oli se paikka ottaa, mennään kokeilemaan ihan huvikseen. Olen tyytyväinen, jos koira tällä kertaa lähtee jäljestämään paalulta hyvin. Ja jos ei lähde, niin pitää tehdä lisää töitä jotta se sisäistää tämän maalimiesmotivaattorin kunnolla. Koe on siis jo lauantaina!

Hilarin kanssa ollaan hiukan treenattu taas tokoa, tehtiin yksi päivä liikkurin kanssa tunnari ja kyllä se oman toi muihin koskematta, mutta epävarmuuden huomasi. Lisää vain toistoja. Viime lauantaina oltiin hakumetsässä, rata yli 100m, maalimiehet etukulmissa ja hiukan ylempänä. Vasemman kulman haki hyvin, mutta oikeassa kulmassa tuli ongelmia. Ihan vieressä porukka teki esineruutua (olis sen paikan voinut fiksummin valita), niin koira toki oli menossa sinne kun sieltä kuului ääntä ja liikkui porukkaa. Otti vähän itseensä kun jouduin kieltämään ja kutsumaan pois. Tuli tosi monta tyhjää pistoa siihen... Mentiin sitten vaan lähemmäs maalimiestä. Tuo kulma oli vaikea monelle. Kaksi vikaa ukkoa jätettiin noin keskialueelle ja lähelle, ne meni ihan ok. Lopuksi näytettiin metsään juokseva ukko ja hetsattiin ja vietiin koira pois. Tein myös esineruutua reaktiolla. Ihan hyvin se meni. Tedikin pääsi tekemään esineruutua, mutta sillä oli kyllä homma melkoisen hukassa :D

1 kommentti:

 1. Niin, mitäpä väärää siinä tosiaan on jos haluaa tehdä koiransa kanssa monenlaisia asioita, kun ei siitä mitään vahinkoa ole niille lampaille tai pitäisi olla kenellekään muullekaan. Ja tosiaan itse tietää kyllä varmasti parhaiten oman koiransa rahkeet.

  Jos ei ole taitelijaperheestä/-suvusta eikä taidoiltaankaan ihan mikään Picasso, niin pitäisikö sitten heittää pensselit nurkkaan ja lopettaa koko homma vaikka siitä nauttisikin?

  Mun mielestä on hienoa, kun showlinjainen osoittaa edes jonkinlaista paimenviettiä, että sitä pystyy alkaa tekemään. Ja toisaalta oma kokemus on, että showlinjaiset "kypsyy" niin paljon hitaammin, että vaikea sanoa mihin loppujen lopuksi rahkeet riittäisi. Aika harva on yrittänytkään niin pitkälle asiaa treenata..

  Joka tapauksessa itse olen ainakin iloinen Jerikon osoittamasta taipumuksesta vaikkei se ole mitään lähellekään paimenlinjaisten viettiä. Ja mulle tärkeintä kuitenkin loppujen lopuksi on se, että Jeriko todella tykkää paimentaa enkä mä sitä aio lopettaa sen vuoksi jos joku jotain puhuu tai edes sen vuoksi, että talossa on nyt "ammattilainenkin"..

  Tsemppiä vaan sullekin Hitin kanssa jatkoon! Kisoissa voi mennä mönkään taitavammillakin, mutta kyllä se joskus menee sitten hyvin meilläkin. ;)

  VastaaPoista