lauantai 23. tammikuuta 2016

Fysioterapeutilla Viikissä

Hit kävi torstaina Viikissä. Todella pätevän oloinen fyssari. Koirasta löytyi sellaisia asioita, joita ei ole aiemmilla hoitajilla tullut ilmi.

Hit on perusterve koira. Se käy melko usein hoidettavana eikä oikein tahdo pysyä paikat auki. Fyssari on ollut sitä mieltä, että sillä on vaan sellainen ominaisuus, että kun tulee tälliä niin se vetää itsensä jumiin. Hit on välillä myös ontunut vaihtelevasti etu- ja takajalkaa, se on laitettu aina jumien piikkiin koska noissa tilanteissa koirasta on löytynyt selkeä traumaan viittava jumi, kuten vino lantio tai jäykkä niska. Ontumista esiintyy harvoin ja se saattaa olla esim muutaman askeleen ajan takajalassa levolta noustessa tai esim myös ollut etujalasta yhden päivän ep. Olen pitänyt niitä harmittomina tälleinä joita tulee ja menee, koska oireet on aina kadonneet osteopaatilla eikä hänkään ole antanut syytä huolestua. Hit on myös kuvattu luustoltaan terveeksi joten en ole osannut epäillä mitään poikkeavaa.

Viikin fyssari tarttui kuitenkin näihin satunnaisiin ontumisiin, ei niinkään siihen miksi jumit uusivat. Tämä on hyvä muistutus siitä, miksi kannattaa käyttää koiraa eri menetelmillä hoitavilla ihmisillä. Jokainen kiinnittää huomiota eri asioihin. En olisi osannut epäillä mitään, ellen olisi sattumalta päätynyt hierojaan, jolla heräsi epäilys ja joka ohjasi meidät Viikkiin.

Tässä muutama ote selostuksesta:

Tänään fysioterapiassa Hit liikkuu normaalisti suoralla ja ympyrällä. Seistessä visuaalisesti ja palpatorisesti arvioiden symmetrinen painonvaraus raajoilla.
Jäykkyyttä ja arkuutta rintarangassa koko matkalta sekä kylkiluiden joustossa molemmin puolin.
Niskan, rintarangan ja lannerangan epaksiaalilihakset hyvin kehittyneet, mutta kireät, arkoja triggerpisteitä. Takaraajoissa etureiden lihakset (sarotius, rectus femoris) kireät. Pakaralihakset (gluteus medius) ja takareiden lihakset (biceps femoris, semimembranosus ja semitendinosus) suhteessa muuhun lihasmassaan heikot.
Nvelliikkuvuus normaali kaikissa raajoissa, ei arkuutta taivuttelussa, oikea kyynärnivel naksuu ääriekstensiossa. Molemmissa eturaajoissa, kyynärnivelen ekstensio on varsin laaja vaikka olkanivel äärifleksiossa, tämä on symmetrisesti molemmin puolin, eikä kipureaktiota provosoitavissa.
Suunnitelma:
Toistuvien ontumien takia suosittelen että Hit käy ortopedin tarkastuksessa, vaikka tänään ontumista ei havaittukaan.
Merkittävimmät löydökset tänään fysioterapeutin näkökulmasta on selän ja takaosan lihasepätasapaino ja kyynärnivelen suuri liikelaajuus ekstensio suunnassa vaikka olkanivel fleksiossa. En osaa sanoa onko tämä suuri liikelaajuus tälle koiralle yksilöllinen ominaisuus vai onko aiheellista epäillä ortopedista ongelmaa.
Selän ja takaosan lihasepätasapaino on mielestäni kohtalaisen lievä ja varmasti kehitettävissä täsmäharjoituksilla.


Kotiin saatiin jumppaohjeet selän ja takaosan lihastasapainon kehittämiseen. Kyynären naksuminen kuulosti huolestuttavalta, vaikka koira ei reagoinut siihen itse. Samoin etujalan liikeradat taaksepäin taivuttaessa. Niiden ei pitäisi olla niin joustavat vaan liikkeen pitäisi pysähtyä tiettyyn pisteeseen. Joko Hit on kumimies tai sitten hauiksissa on jotain vialla. Toisaalta myös takajalat venyi vaikka etureisi on kireä. On mahdollista, että se on korjannut liiallista liikkuvuutta voimalla ja siten kasvattanut moiset lihakset. Tämä saattaisi selittää myös jumien syntyä.

Harrastaa saa normaalisti, mutta varasin ajan ensi viikon perjantaille Espoon Univetiin Jan Räihälle. Hauikset pitää tarkastaa ja selvitellä jos ontumille löytyy syy. Mitään vakavia onnettomuuksia ei ole käynyt, mutta käyttökoira kun on niin aina jotain pieniä vammoja tulee. En nyt vielä maalaile piruja seinille, pitää ensin tutkia mistä on kyse. En ihan vielä olisi valmis luopumaan Hitin kanssa harrastamisesta, juuri kun se on parhaimmillaan. Mutta tärkeintä on kuitenkin koiran hyvinvointi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti