lauantai 30. tammikuuta 2016

Hiton terve

Hit on terve :)

Käytiin eilen Räihällä Univetissa. Onneksi huoli oli aivan turhaa! Käytiin tällä viikolla meidän vakkariosteopaatilla myös rutiinihuollossa ja hän sanoi aivan samaa mitä Räihäkin, että elastisuus on vain hyvä ominaisuus ja eturaajojen liikerata on täysin normaali.

Keskusteltiin myös paljon osteopaatin kanssa Hitin harvoin esiintyneistä ontumista eikä niissäkään ole syytä huoleen. Räihäkin sanoi, että levolta noustessa takajalan muutaman askeleen käyttämättömyys on tässä tapauksessa jalan puutumista, aivan kuten ihmisilläkin voi jalka puutua. Näin joskus aikanaan itsekin olin päätellyt. Etujalkojen satunnaisten ontumien takia kuitenkin kuvattiin, vaikka olen itse pitänyt niitä lähinnä traumoista tulleina (liukastunut radalla tai riehunut pihalla). Ja aina noissa tapauksissa koira on ollut selvästi jumissa, eikä ontuma ole kestänyt kuin korkeintaan yhden päivän.

Nivelten naksuminen (Hitin oikea kyynär) on normaalia kun siihen ei liity kipua. Ääni tulee tiukassa nivelpinnassa nivelnesteen siirtymisestä yhtäkkisesti puolelta toiselle puolelle siirtymisestä.

Status:
Ei onnu vastaanotolla eikä ole ontunut nyt. Perusneurologia ok. Kaikkien jalkojen läpikäynti, ei huomautettavaa. Kummatkin olat menevät pitkälle flexioon, etujalat saadaan lähes selkärangan tasolle, mutta tähän ei liity epämukavuutta. Liikkuvuutta voi hyvin olla paljon ja tässäkin tapauksessa lapaluu alkaa helposti kiertymään lihastensa varassa lisäten liikkuvuutta.
Toimenpide:
Sed.Rtg: molemmat olat kuvattu, ei huomauttamista. Vas.lonkka hyvin lievä reaktio. Selkäkuvat ok (viralliset).
Hoito:
Vas lonkka hyvin lievä reaktio, jonka ei pitäisi aiheuttaa oireilua. Olkien "yliliikkuvuus" voidaan katsoa lähinnä normaaliksi ja hyväksi ominaisuudeksi. Siihen ei liity kipua tai hauiksen patologiaa. Alueen rtg-kuvat puhtaat eivätkä anna aihetta epäillä hauisongelmaa. Saa jatkaa normaalia treeniä.

Agilitykoirilla kuulemma usein näkyy olkapäissä tämän ikäisenä muutoksia, mutta Hitillä oli todella priimaa edelleen. Samoin selkäkuvissa ei näkynyt moitittavaa - vaikka se virallinen lausunto tuleekin sitten jälkeenpäin tarkemman syynäyksen myötä liitosta. 6v aktiivisesti harrastaneella koiralla voisi hyvin jo näkyä muutoksia. Ja toisessa lonkassa sellainen näkyikin reisiluussa, onneksi hyvin lievänä ja lonkkamalja ja reisiluunpää ovat edelleen pyöreät joten ei pitäisi tulla haittaamaan menoa millään tavalla. Saa mennä posottaa eteenpäin eikä ole jalostuksellinen este.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti