sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Hakua ja esineruutua

Napsahti taas treenipäivälle tuollainen pilvetön taivas ja helle kuin tokoSM:ssä konsanaan. Onneksi aloitettiin treenit jo aamupäivästä. Plussaa sentään se, että tänään tuuli ja metsässä oli suht varjoisaa. Metsä itsessään oli sellaista perus puolitiheää kangasmetsää.

Hitille oli suunnitelmana ottaa etukulmat ja oikealle puolelle kolmas maalimies hiukan laatikkona. Kämmäsin itse, kun lähetin koiran ensin vasempaan etukulmaan, jonka piti olla kakkospiilo. Noh, koira löysi hyvin. Toinen ukko oikealla etukulmassa, teki pienen koukkauksen pistossa, mutta muuten hyvä. Palasin koiran kanssa keskilinjalle niin sillävälin maalimies siirtyi piilolle. Kolmas ukko oli todella huono. Ensin lähti 15 metriä suoraan ja teki 90 asteen kulman eteenpäin aluetta, kutsuin pois. Teki saman uudestaan plus lähti keskilinjan toiselle puolelle, kutsuin pois. Siirryin aluetta hiukan eteenpäin ja lähti katsomaan etukulmaa, kutsuin pois ja taisi jo saada hajua, mutta komensin takaisin kun oli niin huono. Siirryin vielä vähän eteenpäin ja lähetin, sitten löytyi. Koska kolmas oli huono, otettiin vielä neljäs ukko toiselle puolelle ääniavulla. En kertakaikkiaan ymmärrä, miten koira ensin tekee hyviä pistoja + saa palkan niistä, ja sen jälkeen tuollaisia ihan kökköjä kolmosella. Siihen tulokseen kuitenkin tulin, että seuraavat 3-5 treeniä Hit tekee kaikki ukot olosuhteista riippumatta apujen kanssa. Noi pistot on saatava suoraksi, joten vahvistetaan sitä sitten vielä lisää.

Hitillä on hakuun perusasiat sinänsä aika hyvällä mallilla, esineet se tietää, tottiksen se osaa paloissa, nouto on kunnossa, etsintä vaatii vielä työtä. Lähinnä siis juttujen yhdistelyä, että saadaan aikaan kisavalmis koira. Ja rutkasti varmuutta maastoon. Kisoihin ei kuitenkaan lähdetä ennen kuin tiedän, että koira kykenee ykköstuloksen saamaan ja tästä syystä haun kisaaminen menee ensi vuoteen. En ala kiireellä sitä rakentamaan. TVA on siis se tämän vuoden tavoite, ensi  vuosi omistetaan pk- lajeille.

Henkilöetsinnän jälkeen tallattiin vastakkaiselle puolelle esineruutu, siinä kohtaa oli lähinnä mäntyjä, ei juuri muuta pöheikköä. Siellä me mässättiin mustikoita ja jouruttiin esineruutua tallatessa, mikäs siellä oli ollessa. :D  Koska Hitin kanssa on viimeksi otettu esineruutua muistaakseni edellisvuonna, päätin palata ekoiksi esinetreeneiksi alkeisiin. Hitin kanssahan on jääty silloin tilanteeseen, jossa koira teki hyvät pistot ja työskenteli hyvin itsenäisesti. Esineilläkin haluan sen tekevän hyvät, suorat ja riittävän syvät pistot. Otin ennen ruutuun menoa yhden esineen noudon, ja sitten ruutuun. Koira kytkettynä, annoin käskyn, ja lähdin viemään koiraa suoraan esinettä kohti. Kun sai hajun, päästin irti ja annoin tuoda. Otettiin kaksi esinettä ja oli hyvän tuntuinen, otetaan silti muutama treeni näin, ettei mene turhaksi juoksemiseksi. Muistuu vähän mieleen koirallekin tuo esinehomma. Liian vähän on kyllä tullut esineitä treenattua, mutta mikäs kiire tässä kun tänä vuonna vain treenataan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti