torstai 25. heinäkuuta 2013

Pieni tauko tuottaa tulosta

Mulla on loma. Koirilla ei.

Viime viikon torstaina agitreenit oli käytännössä peruttu, tein Hitin kanssa ihan yksinkertaisia juttuja 1-2 esteellä. Harjoiteltiin sitä päällejuoksun palkkausta, takaakiertoja, takaaleikkausta, lähdöissä pysymistä häiriöllä... Perjantaina lähdettiinkin sitten reissuun, oltiin koko viikonloppu saaristomerellä. Olipa eksoottista nukkua teltassa koirien kanssa :)

Maanantaina paluu sorvin ääreen. Oltiin sovittu kimppatokotreenit Lahteen, jee. Aloitettiin paikallaoloista. Hitin kanssa tein vain istumista. Heti jätön jälkeen nuuski maata ja samantien maihin, juuri sillä hetkellä kuin olin jo ärähtämässä asiasta. Kävin korjaamassa, ja hetken päästä meni maihin uudestaan. Tosi huonolla ilmeellä, hyi Hila. Joudun opettamaan koko paikallaistumisen alusta asti paremmalle vireelle. Liikkuroituna tunnari, sanoin painokkaasti istu, joten ei yrittänyt tulla viereen. Hyvin teki sen. Lisäksi ohjattua helpotettuna, liikkuri vei kapulat (ei keskikapulaa + kapulat lähempänä sivuilla). Yritti ohittaa merkin aluksi. Ruutua tehtiin myös, häiriömerkkejä oli jonkin verran, ei juossut niille. Ruudun merkki oli hyvä, mutta kaarsi taas ekan ruudun vasemmalta ohi ja takaa sisään. Otin kerran helpotettuna suoran lähetyksen ja sen jälkeen ei tehnyt virheitä. Kaikki jäävät tehtiin myös, seisomista jouduin muistuttelemaan kun tarjoili istumista. Yh, niin hemmetisti vielä treenattavaa tässä(kin) lajissa.

Illalla sitten paimentelemaan. Tehtiin hakuja, häkitystä, kuljetusta - perussettiä. Häkistä poisotossa yritti koko ajan lähteä tuomaan laumaa, vaikka halusin jatkavan flänkkiä vasemmalle, jouduin ihan tosissaan vaatimaan, että sain tyypin uskomaan ettei vasen- käskyllä ajeta päin ja muutenkin pitää kuunnella, jos sanotaan suuntakäskyjä. Mitä tapahtuikaan sitten hakukaarella, itse kaari hyvä, mutta ei nostanut. Jäi vaan lauman taakse ihmettelemään. Huoh. Helpotettuna meni.

Tiistaina agitreeneissä hyppysuoraa ja hyppysuoran päästä hypylle lähetystä, ei mitään ihmeellistä joten en jaksa rataa piirtää. Palkka suoran päässä alkuun. Hypyille lähetykset kovin kaukaa ei vielä tällaisissa kohdissa onnistu, ei hae hyppyä. Lisäksi hyppysuoralla roiskaisi muutaman kerran riman, koska ponnisti liian aikaisin. Hmm. Lisäksi treenattiin keppejä, nekin jätetty nyt paristi kokonaan tekemättä, ja mitä kävi? Koira teki vinokepit virheettä. Monta kertaa. Selvästi miettinyt asiaa.

Tedikin pääsi tekemään vähän tottista, lähinnä seuraamista ja vauhtiluoksetuloa.

Keskiviikkona aloitettiin aamu taas paimennuksella. Haettiin lauma laitumelta ja häkiteltiin ja kuljeteltiin. Meni hyvin. Pienen huilitauon jälkeen niitä hakukaaria taas, otettiin vahvempaa puolta alkuun. Oli huono. Itse kaaren teki kyllä hyvin, mutta nostot päin peetä, heijastui tuo sama ongelma kuin maanantain treeneissä. Ärsyttävää. Lampailla oli veto vielä taaksepäin. Kaverin sanoja lainaten, se ei pelkää tolppakoiria tai siellä seisovia ihmisiä, mutta sillä on vähän sellainen asenne lauman taakse päästyään, että "otaks sää nää vai otaks mää". Eli tavallaan menee vähän epävarmaksi, että onko ne hänen lampaat vaiko ei. Itse kaaret tekee kuitenkin hyvin. Toisen huilitauon jälkeen saatiin ihan onnistuneita nostoja, toivottavasti tuo ongelma ei jää nyt päälle vaan lähtee rohkeasti tuomaan. Ensi tiistaina päästään eri lampaille, pitää siellä treenata näitä hakuja myös. Tuota flänkin vaatimista ei näköjään kannata enää ennen kisoja tehdä, kun siitä heijastuu tällainen ongelma.

Illalla käytiin jäljestämässä muutaman viikon tauon jälkeen pellolla. Pikku tauko oli tehnyt molemmille pojille hyvää. Hitille talloin itse jäljen, noin 50m ja joka askeleella nami. Intopiukeena koira tuli pellolle ja tiesi heti mitä tultiin tekemään :) Jäljestys oli ok ja tuntui, että Hit haluaisi jo edetä jäljellä, joten ruokaa aletaan nyt vähentää. Tekniikan se jo osaa. Tedille ihan ventovieraan talloma jälki, paalun jälkeen tyhjää ja sitten pätkä ruokaa ja taas tyhjää, kulma, kulman jälkeen vähän ruokaa, taas tyhjää ja loppuun esine. Aika lyhyt jälki. Koira heitteli voltteja paalulle mennessä (joo, oli pikkasen kierroksilla, en nostattanut enempää...) ja pohdittiin ääneen, että meneekö jälki taas samanlaiseksi ylikierroksilla ryynäämiseksi kuin viime kerralla eka jälki. Rauhoitin paalulle ja kuinka ollakaan, koira rauhoittui ajamaan jäljen tosi hyvin! Ei oikeastaan mitään moitittavaa. Paalun tunnetilatreeni on todella auttanut, passiivisesta jumituksesta ei ole tietoakaan :D Ja tämä treeni oli hyvä treeni koiran palauttamiseksi sopivaan tilaan, jotta ei kuitenkaan käy liian kierroksilla. Tasapaino on siis alkanut löytyä, työvoitto! Innostuin onnistuneesta treenistä sen verran, että kaitpa me Tedin kanssa vielä FH:ta koitetaan, jos saisin sille koepaikan. Koetilanne toki on oma lukunsa, mutta nyt on jotenkin hyvä usko koiraan. Tekniikka sillä on ollut, mutta ei asennetta. Nyt asenne alkaa olla oikea.

Hitin kanssa tehtiin vielä illalla istumistreeniä. Kuinka ollakaan, kaivoin kaapista pölyttyneen naksuttimen. Vahvistin oikeaa ilmettä ja pääsin tilanteeseen, jossa lähdin koiran viereltä, mutta korvien asento pysyi oikeana. :) Eli reipas ja aktiivinen ilme, jota tähän nyt lähdetään hakemaan. Käskysana on nyt uusi, mutta hyvin alkoi jo yhdellä treenillä hiffata sen merkitystä, kun vahvistetiheys oli riittävä.

Huh, treenattavaa todellakin riittää, jos lajeja on viisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti