tiistai 16. heinäkuuta 2013

Nollien neljän suora

Nollia sateli, mutta laji oli väärä :) Hitin debyytti EVL:ssa poiki paljon treenattavaa. Tällä kertaa ei ollut hellepäivä, vaan tuuli vimmatusti ja satelikin. Pöydältä lensi tuulen mukana metallikapulatkin monta kertaa.
Kisa meni siis täysin kokemuksen piikkiin. Kilpailtiin numerolla 1. Ensin ryhmäpaikkikset ja sen jälkeen kaikki liikkeet ohjeen mukaisessa suoritusjärjestyksessä ilman taukoa. Olisin vähän toivonut, että liikkeet olisi jaettu puoliksi niin olisi päässyt palkkaamaan välillä. Tuomarina uusi tuttavuus Pauli Härkönen.

Hitin rivi ja emännän kommentit:

Paikalla istuminen: 0. Oli mennyt 47 sekunnin kohdalla maahan, samalla hetkellä kuin naapuri. Voi olla, että rajun tuulen paiskomat esineetkin paineisti, kaikilla oli pää pyörinyt. Luvattoman vähänhän tätä ollaan treenattu, ja vieraiden koirien kanssa ei oikeastaan ollenkaan, joten ei nyt sinänsä yllätä. Pitää opettaa paikallaistumiseen joku ihan oma sana + lisää virettä.

Paikalla makaaminen häirittynä: 10. Meinas ennakoida sivullenousua kun astelin viereen, malttoi sitten kuitenkin odottaa kun suuntasin oman katseen eteenpäin.

Vapaana seuraaminen: 8. Olin tyytyväinen, että jaksoi seurata niin pitkän kaavion hienosti. Jossain paikallasiirtymässä siirtyi liian taakse vinottain, ja juoksuissa jäi paikoitellen ihan hiukan - > treenattaviin.

Idari: 9. Muistaakseni liikejärjestys oli maahan-istu-seiso. Mun mielestä istui seisomisen, mut huomaa kyllä et itsekin jännitin, koska en suoraan sanoen enää muista seisoiko vai istuiko. Pisteistä päätellen teki kaikki oikein.

Luoksetulo: 7. Muuten hieno luoksetulo, mut seisomiseen pysäytyksessä valahtikin istumaan. Todella todella outo virhe.

Ruutu: 0. Merkki löytyi hienosti, mutta juoksi ruudun sijaan luoksetulon merkeille. Sain korjailtua ruutuun, mutta ihan liikaa käskyjä. Tiesin kyllä tämän, että häiriömerkkejä ei Hit vielä kestä, ennen SM:iä näitä vähän treenattiinkiin, mutta sen jälkeen en ole kamalasti viitsinyt härkkiä ja sekoittaa koiraa ennen tätä kisaa. Nyt siis häiriömerkit treenattaviin. Lisäksi kaikki muutkin häiriöesineet, esim leluja pitkin kenttää + käskyjen erottelua ja hallintaa. 

Ohjattu nouto: 0. Tuli vasen, eli heikompi puoli. Merkin törppönä oli matala "lätty", joita ei olla käytetty ollenkaan merkkeinä, Hilari ei sitten löytänyt merkkiä :( No korjailemalla sain kuitenkin 2 metrin säteelle. Juoksi vielä keskikapulalle, josta korjailin vasemmalle, kehuin heti kun käskyllä vaihtoi reunimmaiselle ja lähti tuomaan, kun nolla oli jo tullut liioista käskyistä. Pitää treenata erilaiset merkit, myös nämä todella matalat. Ja ohjatun suuntiin lisää varmuutta, taidan vähän pilkkoa liikettä vielä.

Metallihyppynouto: 10. Jei! Tätähän me ollaan treenattu :)

Tunnistusnouto: 0. Voi itku. Koira ei ollut ihan kartalla, ja omaakin pakkaa taisi sekoittaa se, ettei enää tullut kyselyjä ollaanko me valmiita. Vähän harmittaa, koska tunnari on ollut Hitin varma liike. Kuitenkin kun käskin koiran istua ja käännyin itse paikallaan, koira päättikin tulla perusasentoon sillä välin kun liikkuri vei kapuloita. Kun sitten käännyttiin kapuloita kohden, koira lähti aivan väärässä mielentilassa kirmaamaan kapuloille, räjäytti ympyrän ympäriinsä ja nosti pari kapulaa ja sitten vaihtoi omaan, jonka toi. Toisaalta luulen, ettei tunnarin varmuus tästä kärsinyt kun vaan jatkossa tehdään alkuvalmistelut paremmin ja koira lähtee oikeassa mielentilassa liikkeeseen.

Kauko-ohjaus: 7. Olisin itse antanut kasin, Hilarin kaukoiksi noi oli tosi hienot. Sarja oli istu-seiso-maahan-seiso-istu-maahan. Keskimmäisen maahanmenon vähän ennakoi ja istuminen olis voinut olla pystympi, mutta ei juminut ollenkaan + olin tyytyväinen. 

Yhteensä siis hurja nollatulos pistein 157 :D Mutta ei muo harmita, saatiin rutkasti vinkkiä siitä, mitä pitää treenata. Tehtiin ihan ihmeellisiä uusia virheitä, suoritusvarmuutta tarvitaan todella paljon lisää. Olen kuitenkin iloinen, että koira koko ajan yritti ja saatiin yhdessä korjailtua virheitä, tokossa vaan säännöt on säännöt joten nollia sateli, vaikka koira loppujen lopuksi teki mitä halusin. Nyt jäädään kisoista treenitauolle ja kun kaikki nämä jutut on hanskassa, mennään uudestaan kisoihin. Hitillä on kuitenkin tekemisen meininkiä, joten uskoisin että suoritusvarmuuden myötä ne ykköset tulee suht helpolla. Huomaa kuitenkin, että koirien välillä on isoja eroja, Tedin kanssa ei juurikaan tarvinnut tehdä häiriömerkkitreeniä. Hit taas bongailee niitä tosi voimakkaasti.

MAH:n kisa oli hyvin järjestetty, ja siellä olisi ollut hyvä mahdollisuus onnistua. Hyvä selkeä kenttä, selkeä ruutu ja ruudun takana riittävästi matkaa kehänauhaan. EVL:ssa ei kuitenkaan tullut yhtään ykköstuloksia. Sattumalta törmättiin samassa luokassa kisaavaan Maisa- bortsuun, joka asustelee samalla suunnalla kuin mekin, toivottavasti saadaan jotain kimppatreenejä aikaiseksi :)

Treenattavaa siis riittää. Varmaan syksyyn menee, että päästään seuraavan kerran tokokisoihin. Keskeneräisenä en viitsi viedä :)

Eilen käytiin paimentamassakin. Lampaat olivat muuttaneet eri pellolle, jossa oli enemmän tilaa, tosin aika raskas alusta. Siksi Hit otti ensin vain pari hakua vasemmalta. Vasen on siis heikompi suunta. Lähti huonosti ja pysähtyi vähän matkan päähän. Lisäkäskyllä meni lauman kohdalle, kunnes bongasi tolppakoiran, pysähtyi kesken kaaren ja meinasi lähteä litomaan oikealle vastakkaisen suunnan kaarelle. What? Toisen tein autettuna, meni paljon paremmin. Pikku tauon jälkeen otettiin oikeaa, kävin merkkaamassa "oman" alueen, ja palasin koiran viereen lähettämään. Meni kyllä, mut vauhti oli aika hidas. Toiselle menin itse auttamaan, niin alkoi vauhtikin olla kohdallaan. Eka kerta, kun otettiin kisapituiselta matkalta hakuja, ja epävarmuus kyllä näkyi ihan selkeästi. Näitä pitää treenata lisää. Virpin kanssa keskusteltiin, että kannattaa kisoissa laittaa Hit sen vahvemmalta puolelta, ettei käy niin ikävästi, että se siellä sitten päättääkin pysähtyä kaarelle. Oikealla kaarella se ottaa lisäkäskyjä vaikka menisi epävarmaksi, vasemmalla taas oikein ei. Eli vaikka lampailla olisi vetokin vasemmalle, kannattaa ehkä silti käyttää tätä oikeeta. Lisäksi Hitin kanssa otettiin vähän poispäinajoa ja sain kuljetukseen vähän ohjeistusta, mitä kannattaa tehdä jos kisoissa peruskuljetuksessa lampaat ryynääkin mun ohi. Lopuksi otettiin vielä mielikuvitushäkitystä :D Oikean häkin puuttuessa laitettiin siis pari porttia kuvitelluiksi häkin oven pieliksi. Halusin harjoitella tilannetta, jossa olisin jo kuljettanut lampaat häkitystä varten häkille ja koira olisi portin ja lampaiden välissä. Ne takaapäin käskytetyt flänkit ovat Hitille toisinaan vaikeita, ja silloin saattaa tehdä ahtaita flänkkejä, joten tavallaan yhteistyön hahmotusta mulle, että miten saan koiran ja lampaat käännettyä häkkiin parhaiten. Ihan hauska harjoitus :D Ted pääsi kahdesti Hitin vuorojen välissä pyöröaitaukseen, oli silläkin jo enemmän tekemisen meininkiä kuin viime kerralla. :) Ekalla kierroksella sijaistoimintoja ja söi taas ruohoa, mutta hetken pyörityksen jälkeen alkoi jo lähteä hommaan vähän mukaankin. Toinen kierros oli Tediksi jopa ihan hyvä, teki pitkän pätkän ilman sijaistoimintoja ja hyvään pätkään sitten lopetettiinkin. Nyt se saa taas vähän aikaa hautoa ajatuksiaan lajista ;) 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti