sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Puolen vuoden projektina tunnetila

Meille tuli aika sopivaan saumaan vietti- ja leikkikoulutus hakuporukalle. Kouluttajana oli sbcak:n leiriltä tuttu kasvo eli Mika Lindberg. Jälkikoulutusmetodit tuottivat tulosta Tedin kanssa treenatessa joten luotto oli Hitin tottiksenkin muokkaamiseen.

Ensimmäisellä kerralla näytin meidän tekemistä ilman ohjeita ja sitten kierroksen lopussa ja toisella kierroksella vähän testailtiin menetelmiä.

Kävi ainakin selväksi, että:
- en kertonut koiralle ajoissa, mitä ollaan menossa tekemään
- edellisen tottispäivän ohjeet koiran virityksestä ei oikein toimi ainakaan enää, koska alkutilanne on liian teknistä
- oma kävely oli kilpajuoksua koiran kanssa
- Hit ei nauti taisteluleikistä ihmisen kanssa. (Miksei kukaan ole huomauttanut tästä minulle aiemmin?)
- bc kyllääntyy nopeasti, se on nähtävillä Hitistäkin. Heti kun tuli esim. kahden pallon leikin keskellä käsky, koiran kiinnostus lopahti ("ai hitto tää on TAAS tätä"). 

Kuinka korjaan:
- tärkeää: helposti kyllääntyvälle koiralle joka treeni erilainen. Tarttee ottaa mielikuvitus käyttöön ja suunnitella treenit. 
- Tunnetilan ja oikean vireen opettaminen on noin puolen vuoden projekti.
-aloita harjoitus pyrkimällä yhteistyöhön vapauttamalla koiraa esim. Yhdessä leikkimällä. Kerrotaan koiralle jo hyvissä ajoin ennen kentälle siirtymistä, mitä ollaan menossa tekemään. Hitin voi ottaa lennosta seuraamaan. Vältä teknisyyttä (ei ole tämän koiran kanssa ongelma), koiralla pitää olla hauskaa. Teknistä osaamista voin kehittää esim lenkeillä antamalla yksittäisiä käskyjä muiden yhteistyötä edistävien tehtävien rinnalla.
- Luota onnistumiseen kisoissa ja treeneissä.
- Seuraamisessa oikealle käännöksiä ja oikealle kaartamista. Hitin kanssa aluksi askel kerrallaan niin, että perusasento pysyy hyvänä. Suoraa ei juuri seurauteta vaan pituus tulee jatkuvan kääntyilyn/ pysähtelyn kautta.
- jos koira passivoituu, ohjaaja ei saa tehdä samoin. Palkka tulee aina vain oikeasta viretilasta.
- metodeja ja välineitä pitää muuttaa tarpeen vaatiessa. Mikä toimii tänä kesänä ei ehkä toimi ensi kesänä.
-  Edellisen harjoituksen lopetus on suorassa yhteydessä siihen, millainen on seuraavan treenin aloitus.
- Hitille toimii tällä hetkellä kaikkein parhaiten puhdas saalisleikki ilman taistelua. Saalis ei ole ihmisen kädessä, vaan sopivin etäisyys on 1-1,5m ihmisen takana. Ei leikitetä lainkaan edessä, jotta säilyy puhtaasti saaliilla eikä koe uhkaa. Narun kanssa koira saa jahdata lelua, aina ei tarvitse päästä puremaan vaan jahtauksesta voi ottaa lennosta käskyn alle. Eli Hitille hankintaan pehmeitä leveitä lussukkatyynyjä, joihin tulee kiinni muutaman metrin lieka. Koira on vapaana. Näitä käytetään tottiksessa ja hakuun loppupalkaksi.
- luoksetulossa koira arpoo, pitääkö tulla loppuun asti vai tuleeko pysäytys. Teen saalisleikkiä, josta koira kesken leikin maahan ja siitä luoksetulo. Tyyny koiran kuonon korkeudella, palkka tulee ohjaajan oikealta puolelta ja lähtee saaliina karkuun ilman, että itse juurikaan liikun.

Antoisa koulutus ja tuli viisastuttua aika paljon Hitin treenisuunnitelmien suhteen. Näillä ohjeilla lähdetään tekemään tottikseen asennetta ensi vuoden pk- kisoja ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti