tiistai 25. kesäkuuta 2013

Helteiset hakutreenit ja paimennusta

Sunnuntaina oli hakutreenit. Ilma oli melkoisen tukala, mentiin ihan uuteen maastoon. Olikin mukavan selkeää ja tasaista kangasmetsää. Tuulenvire kävi hyvin pienesti meidän treenien aikana oikealta puolelta keskilinjaa, aika olemattomasti kylläkin. Ensimmäinen ukko oli etukulmassa umpparissa, piilo vähän auki. Ekalta pistolta lähti tosi vinoon, kutsuin takaisin ja siirryin hiukan eteenpäin. Toka pisto hyvä ja suoraan maalimiehelle, hetken kesti tarkentaa, mutta ihan hyvä. Toka piilo (keskialueella) oli sovittu jo ennen Hitin treeniä otettavaksi ääniavulla, halusin ottaa varman päälle ja vahvistaa suoraa pistoa. Alue oli vaihteeksi levahtanut johonkin 70-80 metrin syvyyteen kakkospiilolla, miten meidän treeneissä nuo alueet aina leviää? :D Teki tosi hyvän piston ja lopussa taas tarkenteli. Kolmas ukko oli vasemmalla aika lähellä takareunaa, meni ihan suoraan maalimiehelle vaikka joutui työskentelemään olemattomaan myötätuuleen, ja vaikka tuollaiset pistot ovat olleet Hitille vaikeimpia. Kakkosukkoa hakiessa sai vielä hajun ilmeisesti nelospiilosta, vaikka se olikin tyhjä. Oli niin varma, että sinne jäi ukko, hirveä hinkuminen oli kolmosen jälkeen vielä takaisin metsään! Helteestä huolimatta tosi onnistunut treeni siis, koiralle jäi vielä virtaa ja olis jatkanut hommia jos olisi saanut :) Se ilmaisu treenattaviin heti kun ehditään!

Paimennuksessa haettiin ensin lauma isolta pellolta ja ne piti laittaa treeniaitaukseen. Tuollaisen semisuuren lauman kanssa se olikin yllättävän vaikeaa, ne kun eivät halunneet treeniaitaukseen siirtyä. Heti kun sain porukan portin lähelle hollille, porukka jakaantui kahtia ja osa livahti oikealle ja loput vasemmalle -.- Olis varmaan pitänyt pitää koiraa kauempana ja flänkittää edes takas, että olis saanut jästipäät yhteneväisemmin liikkeelle. Eroteltiin sitten vielä aitauksessa sopivat treenilampaat aloittelevimmille ja vapautettiin loput, ei sekään ihan putkeen mennyt, mä en osaa! :D Hit teki muutaman kaaren ja sit tauolle. Tokalla kierroksella otettiin kaaria, kuljetus ohjaajalle, poispäinajona toiseen päähän. Virpi laittoi laitsalle merkit porteiksi, ja niiden välistä piti saada lampaat menemään. Noita pitää kyl harjoitella vielä lisää, että mulla on selkeä määränpää mihin koiralla lampaita ajautan. Sekoilin taas välillä nimittäin suunnissa itse. Hittikään ei ihan parhaimmassa vireessä ollut, ei ottanut käskyjä niin hyvin kuin viimeksi ja enemmän yritti nyt leikata flänkeissä, vaikka oli siellä paljon hyviäkin. Varmaan hellekin vaikutti, kumpikaan jaksanut oikein keskittyä. Paimennus ei ole sekään helppo laji, mulle ainakin tosi vaikeaa hahmottaa käskyt silloin kun koira ajaa lampaita muo kohti, kun suuntakäskyt ovat koiran oikea ja vasen, eivätkä mun. Pitäis treenata monta kertaa viikossa, että sais ne omaan selkärankaan, ettei tartteis jäädä miettimään missään vaiheessa vaan käskyt tulis automaattisesti. Keppi onneksi näyttää vähän suuntaa silloin kun itse sekoilen. Täytyy tehdä mielikuvaharjoitteluja.

SM:inkin suhteen lasketaan päiviä. Enää ei ennen koetta juurikaan viitsitä tokoa treenata, menee kisa sitten syteen tai saveen. Ruutu joko onnistuu tai ei, muihin liikkeisiin mulla on aika vahva luotto. Ykköstavoitteena on kuitenkin vireen säilyttäminen läpi pitkän kisapäivän ja tehdä omaan tasoon hyvä suoritus niissä puitteissa, mitä treenien perusteella on valmiuksia odottaa. Siellä on tuttuja, joiden suorituksia haluan mennä katsomaan, vähän jo jännittää viikonloppu! Varmasti hieno kokemus edessä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti